Casa Gina logo

Le Marche våpenskjold
Le Marche 239 kommuner for-delt på fem provinser. 1,6 millinoner inn-byggere.

 

Le Marche - det glemte Italia

Le Marche Landscapes_01
Garulla ved Amandola. 2011.

Langstrakte strender og steile fjellknauser
I vest løper fjellkjeden Apenninene som en naturlig grense mot Umbria og Toscana. Den høyeste toppen, Gran Sasso d'Italia rager 2914 meter over havet og ligger i Umbria, derfra bølger Le Marche seg ut mot de mange flotte strendene langs Adriaterhavskysten. Denne delen av Italia er en spennende miks av feriebyer langs kysten og små landsbyer på toppen av små fjell som skyter opp av det kuperte landskapet. Små byer og landsbyer med røtter langt tilbake i tid.

Parasoller i Porto San Giorgio og en badevaktstol sør for Ancona. 2011.

Strender: Fin-fin sand og småstein

Kysten i Le Marche kalles ofte Adriaterhavets riviera med flere såkalte "Blue-Flag" strender, reine og fine strender med mange restauranter i alle prisklasser. På kvelden, når solen er i ferd med å gå ned, er det deilig å spasere langs de vakre strandpromenadene - på jakt etter en passende restaurant, for kveldens middag. Vi har hatt gode matopplevelser både i Porto Sant'Elpidio, Porto San Giorgio og San Benedetto del Tronto. En personlig favoritt er Spaghetti alle vongole.

Lago del Pilato, august 2011.

Ville fjell og Imponerende grotter
Sibillinifjellene byr på en fjellheim med høye fjell og fint turterreng. Stiene går mellom små landsbyer, fjellhytter, høyreiste topper, trange juv og langstrakte sletter med beitende dyr og et rikt utvalg av blomstert. Det er bare å pakke sekken, snøre fjellskoa og legge i vei innover i grenselandet mellom Le Marche og Umbria.
I den nordlige delen av regionen ligger en av de flotteste grotteformasjonene i Europa. En samling dryppsteinsgrotter Grotte di Frasassi, som første ble oppdaget i 1971, er et av de største grottesystemene i Europa. Selv om knappe 1,5 km av de mange vakre gangene, er åpne for publikum, får du en uforglemmelig opplevelse. De største rommene er enorme i størrelse og kan måle opp til 240 meter fra gulv til tak. Ved hjelp av kunstig belysning får besøkende oppleve en eventyrverden av små innsjøer, rare steinformasjoner og imponerende stalactites.

Vin og mat
I det samme området dyrkes den fineste hvitvinene i Le Marche basert på Verdicchio-druen, en tradisjonsrik drue som har vært dyrket her siden det 14-århundre. De to mest kjente vinprodusentene er Verdicchio dei Castelli di Jesi and Verdicchio di Matelica, begge produsentene har viner som kan kjøpes gjennom vinmonopolet. Verdicchio vinene egner seg ofte veldig godt til sjømat, og regnes av mange som den fremste vinen til fisk og skalldyr.

Ved havet
Fiskemat på restaurant i Porto San Giorgio.

Den italienske matkulturen står sterkt i hele verden med kjente merkevarer som Parma-skinken, Parmesan- og Peccorino-ostene, Modena balsamico og den napolitanske pizzaen. Marches kjøkken har ikke de samme merkevarene, men har gode råvarer fullt på høyde med de beste. Det er variert fra den deilige sjømaten langs kysten til det varierte kjøkkenet i innlandet. En viktig ingrediens er trøffel, både den sorte og hvite og i slutten av oktober og begynnelsen av november kan du legge turen innom trøffel-messen i Acqualagna, landsbyen som kaller seg selv trøffelens hovedstad. Lenger sør, ikke langt fra Santa Vittoria feires kastanjen med en egen festival i Smerillo den 17. oktober. Castagnata in piazza - sagra delle castagne.

Shopping, shopping, shopping...
Men Le Marche er mer enn natur og vin. Det er en region med små skala industriproduksjon. Her ligger det mange små sko- og klesfabrikker, og utsalg for kjente motemerker som: Prada, Todds og Armani - og mange andre italienske merkevarer, som ikke er like kjente i Norge.

Shopping in Le Marche
Det er mange shopping muligheter i Le Marche.

Den lille byen Fabriano har siden det fjortende århundre produsert kvalitetspapir for pengesedler og kunstnere. Det var her vannmerket i sin tid ble oppfunnet. Ikke langt unna Santa Vittoria ligger også en liten by som har spesialisert seg på hatter og selv om jeg er mann for min hatt, har jeg til gode å besøke denne lille hatteby.